Paragrafen

Grondbeleid

We geven met deze paragraaf informatie over de wijze waarop we onze gronden ontwikkelen binnen de mogelijkheden die we daarvoor kunnen aanwenden. Dit doen we binnen het zogenaamde grondbedrijf. Het grondbedrijf is boekhoudkundig gezien een zelfstandige onderneming binnen de gemeente Borger-Odoorn. Het grondbedrijf beheert en exploiteert de ontwikkeling van kavels (voor woningen of bedrijven) voor de bestemmingsplannen die in uitvoering zijn. De gemeente is risicodrager voor deze onderneming.

Ambitie Wonen
Het college heeft de ambitie ‘groei van het inwonersaantal’ uitgesproken. Om deze groei te faciliteren, moeten we bouwen voor onze (toekomstige) inwoners. We hebben als plattelandsgemeente veel te bieden, namelijk wonen en recreëren in een omgeving met voldoende ruimte en rust. Dat deze waardering er ook bij onze (toekomstige) inwoners is, blijkt uit het signaal dat de vraag naar woningen, het aanbod overtreft. Wij vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren in het verlichten van de druk op de woningmarkt. Wij willen hierop inspringen door volop in te zetten op de ontwikkeling van woonwijk Daalkampen III in het jaar 2021/2022. Ook worden momenteel de mogelijkheden in Borger-West onderzocht. Voor Borger-West wordt momenteel een visie opgesteld.  Hierbij hebben we aandacht voor alle doelgroepen. Op deze manier kunnen we onze (potentiële) inwoners bedienen en tevens de doorstroming op gang kunnen helpen.

Kaders
Deze paragraaf is opgesteld conform het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). In de diverse beleidsnota’s (o.a. grondbeleid, woonvisie) zijn de volgende kaders opgesteld:

  1. De gemeente voert een situationeel grondbeleid. Per situatie dient een keuze gemaakt te worden welke vorm van grondbeleid wenselijk en haalbaar is.
  2. Bij de ontwikkeling van woningen in onze bestemmingsplannen toetsen we op onze speerpunten ‘leefbaarheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid’.

Bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen in onze bestemmingsplannen toetsen we op ‘ondernemersvriendelijk, combinatie van wonen en werken’.

  1. Alle woningbouwplannen verwachten we af te sluiten met een positief eindresultaat.

Alle lopende bedrijventerreinen verwachten we af te sluiten met een negatief eindresultaat. Hiervoor hebben we een voorziening opgebouwd om dit financieel af te dekken.

  1. De geraamde winst- en verliesnemingen verlopen volgens de richtlijnen van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV).
  2. Onze bufferreserve gronden is toereikend voor onvoorzienbare risico’s zoals ingeschat in de paragraaf weerstandsvermogen en risico management. Als een risico feit wordt, dan vormen we hiervoor een voorziening.

Als u geïnteresseerd bent in meer achtergrondinformatie volgt hierna een toelichting.

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2022 10:33:17 met de export van 01/18/2022 10:18:58