Paragrafen

Bedrijfsvoering

Missie

Onze missie is ‘Samen Ontspannen Durven.’

  • Wij zijn Cittaslow;
  • Wij zijn voor onze inwoners, ondernemers en organisaties een betrouwbare overheid;
  • Wij zijn een flexibele organisatie die zich aanpast bij de veranderende eisen van de Participatiesamenleving;
  • Wij staan voor Samen Ontspannen Durven!

Wij werken vanuit een informele organisatie met korte lijnen, waardoor we een grote slagkracht hebben. Er is ruimte om te experimenteren en een grote mate van eigen verantwoordelijkheid. Onze missie Samen Ontspannen Durven is de basis van wie we zijn en wat we doen. De drie woorden hebben elk een eigen betekenis, maar versterken elkaar in de verbinding:
- Samen : we klaren de klus met elkaar en met onze inwoners, voelen ons onderdeel van het geheel en werken samen aan gemeenschappelijke doelen.
- Ontspannen : we werken in een ontspannen en prettige sfeer met een fit lichaam en een opgeruimde geest.
- Durven : we weten wat we kunnen en nodig hebben in ons werk en durven daarvoor te staan, ook in relatie tot de dienstverlening aan onze inwoners.

Visie
We zijn een betrouwbare partner in onze veranderende rol in de samenleving.

Betrouwbare overheid

  • We zijn open, professioneel, consequent en bereikbaar, en komen onze afspraken na.
  • Wij ondersteunen het bestuur bij het ontwikkelen en realiseren van haar visie. Wij staan voor een onafhankelijk, integer advies en een professionele uitvoering.

Veranderende rol overheid

  • We zijn in dialoog met onze inwoners, ondernemers en organisaties en staan open voor ideeën en suggesties en stemmen onze dienstverlening af op de vraag uit de samenleving.
  • Wij willen gezien worden als onderdeel van een netwerk van actoren. Wij treden verbindend op, faciliteren het proces en kunnen de uitvoering waar mogelijk overlaten aan partners.

Kernwaarde

  • Wij hanteren de Cittaslow-principes, de menselijke maat, sociale cohesie, ambachtelijkheid, kleinschaligheid en verstandig gebruik van technologie, als leidraad.

Koersdocument, ‘Kiezen voor de toekomst’
In 2019 is het Koersdocument ‘Naar een open huis op een stevig fundament’ vastgesteld en gepresenteerd aan de organisatie. Het Koersdocument beschrijft vooral de visie op de toekomst van Borger-Odoorn in 2023. Begin 2020 is een Uitvoeringsplan opgesteld, met daarin concreet beschreven welke activiteiten in 2020 en daarna nodig zijn om die visie te realiseren. Jaarlijks wordt uit de opgaven en bouwstenen in het Uitvoeringsplan een X-tal activiteiten uitgekozen, die de realisatie van het thema van dat jaar het best ondersteunen. In 2020 was dat “De basis op orde” en in 2021 “Integraal werken”. Natuurlijk blijven we verder werken aan “De basis op orde” waar dat nodig is.  

Intussen is een groot deel van de aanbevelingen uit het rapport ‘Kiezen voor de Toekomst’ gerealiseerd. In 2019 is de raad akkoord gegaan met de fasering van ‘Kiezen voor de Toekomst’.  Conform het besluit van de raad is onder andere een groepje trainees aangesteld. Dit om een impuls te geven aan onze ontwikkelkracht, innovatie en slagkracht.  
In verband met corona en de moeilijkheden daardoor in de begeleiding van de trainees, is deze aanstelling pas medio 2021 ingegaan.  De trainees zijn op verschillende beleidsterreinen bezig. In 2022 verwachten we concrete resultaten van hun inzet.  

De andere aanbevelingen waar we in 2021 en 2022 vooral mee aan de slag gaan zijn gericht op het versterken van het strategische vermogen van de organisatie.  

Organisatie-ontwikkeling ‘Swingende tent’
Het MT heeft in 2021 verkend in hoeverre het Koersdocument (al weer 3 jaar oud) aanvulling behoeft naar aanleiding van recente en te verwachten ontwikkelingen. Daaruit is het organisatie-ontwikkelverhaal “de Swingende tent” ontstaan. Belangrijkste doel is om tot een wendbare organisatie te komen die de ontwikkelingen in de toekomst goed aan kan en zowel kwalitatief als kwantitatief minder kwetsbaar is.
Nu al bekende ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld klimaat-adaptatie, duurzaamheid en woningnood. Maar ook moeten we goed in kunnen spelen op onverwachte ontwikkelingen zoals een pandemie of een watersnoodramp.
Een maatschappelijke ontwikkeling die van grote invloed is, is het veranderen van ons ‘kijkvenster’: van systeem naar de menselijke maat.

Via 5 actielijnen willen we ons ontwikkelen naar die ‘swingende tent’:

  • de klant centraal: we werken vanuit ‘de bedoeling’;
  • we hebben werkgeluk als een vertrekpunt, dat straalt weer uit naar de kwaliteit; van het werk en naar de klant;
  • we gaan nadrukkelijk(er) inzetten op opgavegericht en integraal werken en op zelforganisatie;
  • we versterken ons strategisch vermogen (zie ook hierboven bij KvdT);
  • we zoeken samenwerking met anderen om kwetsbaarheid te verminderen.

De manier om tot ons doel te komen wordt getypeerd door de volgende steekwoorden:

  • samendoen, inspiratie;
  • geen vastomlijnd ontwerp;
  • we doen dit vanuit en ín het werk;
  • met kleine stapjes;
  • we leren door te experimenteren.

Huisvesting  en ontmoeting       
In 2018 hebben we een haalbaarheidsonderzoek laten doen naar de huisvesting van onze organisatie in het gemeentehuis en op de werf. Het onderzoek liet zien dat er kansen liggen om zowel onze voorbeeldrol als overheid op het gebied van duurzaamheid te pakken áls gelijktijdig invulling te geven aan een goede moderne huisvesting voor onze medewerkers.  Verdiepend onderzoek was nodig om te komen tot een concreet programma van eisen.
Intussen heeft de wereld niet stilgestaan. Ontwikkelingen als Omgevingswet, Energietransitie, Participatie etc. zorgen ervoor dat we anders gaan werken, meer integraal, zowel binnen als buiten ons kantoor.  De inrichting van ons gemeentehuis moet erop gericht zijn om deze en andere ontwikkelingen te faciliteren.
Daarnaast heeft corona grote invloed op de inrichting van onze werkomgeving. De maatregelen zorgen ervoor dat we meer thuiswerken en minder in het gemeentehuis van een werkplek gebruik maken. Tegelijkertijd stijgt hierdoor de behoefte aan ruimtes en locaties die geschikt zijn om elkaar op een veilige en inspirerende manier te kunnen ontmoeten. Eind 2021 gaan we kleinschalige experimenten doen met het personeel om te kijken wat werkt en wat niet gaat werken.
Een concreet huisvestingsplan zal in 2022 aan de nieuwe raad worden aangeboden.  
In dit plan gaan we heel nadrukkelijk kijken naar de nieuwe functie van ons gemeentehuis als "huis van de gemeente".

Arbeidsmarkt
De schaarste op de arbeidsmarkt wordt ook in Borger-Odoorn steeds meer voelbaar. We zetten diverse oplossingen in om zo veel mogelijk de goede medewerkers aan ons te binden. Dat varieert van het aantrekken van trainees, het
samenwerken in BOCE-verband tot het (nog) verder professionaliseren van onze arbeidsmarktbenadering. Dat laatste is één van de onderwerpen waar één van de aangestelde trainees zich in verdiept.

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2022 10:33:17 met de export van 01/18/2022 10:18:58