Onze toekomst

De veranderende rol van de gemeente

Ambitie
Meer en beter inspelen op de ontwikkelingen in de samenleving, waar inwoners steeds vaker de samenwerking zoeken met de gemeente. De gemeente neemt hierin een meer regisserende en faciliterende rol op zich. Zij is hierdoor in staat maatschappelijke vraagstukken samen met inwoners en andere partners integraal op te pakken, met de blik naar buiten gericht. 

Implementatie Omgevingswet
De nieuwe Omgevingswet betekent een ingrijpende stelselherziening in het fysieke domein. De besluitvorming over plannen en initiatieven moet transparanter, sneller, integraler en flexibeler worden. Omdat te bereiken moet er geïnvesteerd worden in nieuw beleid en regelgeving. Maar ook onze manier van werken, de wijze waarop we omgaan met participatie en ICT-voorzieningen inzetten ondergaat belangrijke veranderingen. 

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is in 2021 opnieuw uitgesteld. De wet wordt op 1 juli 2022 van kracht. Een aantal zaken moet op de invoeringsdatum ingeregeld zijn. Tegelijkertijd biedt de omgevingswet de ruimte om op een groot aantal onderdelen nog later in te groeien. We hoeven als gemeente pas in 2029 volledig ‘omgevingswet-proof’ te zijn.  

Zowel In BOCE-verband als in het OmgevingsPlatform Drenthe (OPD) wordt samengewerkt. Dit doen we om informatie uit te wisselen, efficiencyvoordelen te behalen en te borgen dat we als gemeenten, provincies en ketenpartners de komst van de Omgevingswet in onderlinge afstemming voorbereiden.   

Vanuit 5 deelprojecten werken we in onze organisatie aan de implementatie van de Omgevingswet. Dit betreft de volgende deelprojecten: 
- Werkprocessen; 
- Digitaal stelsel Omgevingswet; 
- Participatie; 
- Houding en gedrag; 
- Beleid en bestuurlijke organisatie. 

De Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe 2019-2023
De uitvoering van de Regio Deal vindt plaats aan de hand van drie pijlers: werken, wonen en welzijn. Dit alles om de welvaart in het gebied te versterken. Specifiek voor ons als gemeente houdt dit in dat wij nu als penvoerder zijn aangewezen voor meerdere projecten die in onze gemeente landen.  

Open Science Hub (OSH) 
De oplevering van de Open Science Hub Exloo ‘De Oerknal’ is in 2022. En er komt een onderwijsprogramma. Met de Oerknal krijgt de regio een moderne educatieve binnenactiviteit waarmee schoolklassen en groepen jongeren geprikkeld worden door techniek, ingebed in een techniekprogramma dat op school wordt uitgevoerd. Realisatie van de Oerknal geeft een stevige impuls richting een school- en beroepskeuze in wetenschap en techniek op MBO-, HBO- en WO-niveau. Dit is van belang voor de ontwikkeling van de regio. Daarnaast levert de Oerknal een bijdrage aan de toeristische aantrekkelijkheid van het gebied. Het project maakt deel uit van het actiepunt Jeugd en techniek van de Regio Deal voor het ontwikkelen van een bredere en sterkere basis voor techniekonderwijs voor de jeugd in de regio. 

Blue zone innovations
Dit project heeft als doel de vrijetijdssector toekomstbestendig te maken door innovatiekracht te vergroten en te zorgen voor een betere aansluiting tussen bedrijfsleven en het MBO-HBO. Daarnaast gaat dit project een gezonde levensstijl bevorderen door het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten (gezamenlijk met regionale ondernemers in de gezondheids- en vrijetijdssector, onderwijsinstellingen en overheid). Er worden verbindingen gelegd tussen zorg en welzijn aan de ene kant en een innovatieve vrijetijdssector aan de andere kant.  

Proeftuin toekomstbestendig 2e Exloërmond  
Onze gemeente is samen met Woonservice, welzijnsorganisatie Andes, dorpsbelangen en inwoners een proef gestart met als doel het toekomstbestendig maken van de bestaande woningvoorraad en het verbeteren van de sociale cohesie. In deze proeftuin worden diverse opgaven, in onderlinge samenhang, opgepakt om te komen tot concrete oplossingen voor de problematiek. Hierbij betreft het de aanpak van de bestaande woningvoorraad, aanpak openbare ruimte en aanpak sociale opgaven en voorzieningen om de leefbaarheid in dit gebied te verbeteren. In de betreffende straten is sprake van gespikkeld bezit waarbij de uitdaging is om particuliere woningeigenaren mee te krijgen in de verduurzaming, ter bevordering van de sociale cohesie in het gebied. 

Expeditie de Monden: Samen met inwoners de zorg en ondersteuning anders organiseren  
In deze pilot organiseren inwoners de zorg voor elkaar veel meer onderling en in samenhang met wat er nog meer speelt in hun dorp of wijk. Professionals ondersteunen dat proces door experimenteel te ontwikkelen. De verwachting is dat de zorg en ondersteuning verbeteren, het eigenaarschap van inwoners wordt versterkt en de professionals een andere rol krijgen. De drie ideeën die uit de eerste ronde zijn geselecteerd, gaan we de komende periode verder ontwikkelen. 

Daarnaast zijn er projecten waar wij nauw bij betrokken zijn, zoals Stimulering digitalisering sector, Kansen voor kinderen en Vroegsignalering.  

Stimulering digitalisering sector
Meegaan in de digitale wereld is ook voor (familie)bedrijven in de vrijetijdssector van groot belang. Met bijvoorbeeld data-analyse weet je beter welke wensen jouw potentiële klanten hebben en kun je daar je aanbod meer op inrichten. We ondersteunen deze ondernemers
bij het maken van stappen in de digitaliseringsplannen voor hun bedrijf. Hierbij maken we gebruik van de kennis binnen brancheverenigingen, experts op het gebied van digitalisering en datagebruik en komen hiermee tot een aanpak die de vrijetijdssector versterkt en
daarmee de economie en leefbaarheid in het gebied vergroot.

Kansen voor kinderen
Voor het project Kansen4Kinderen blijkt veel belangstelling onder scholen te zijn. In plaats van de beoogde 20 scholen die zouden deelnemen zijn er zeker 60 geïnteresseerd. Het doel van dit project is dat alle kinderen een eerlijke kans krijgen om zich te ontwikkelen naar hun mogelijkheden en talenten. Uniek is de sterke samenwerking tussen het gezin, de school en het lokale ondersteuningsnetwerk. Samen willen zij ervoor zorgen dat elk kind mee kan doen in Zuid- en Oost-Drenthe.

Vroegsignalering
De gemeente Aa en Hunze en de gemeente Borger-Odoorn komen gezamenlijk met een nieuwe aanpak om dreigende schulden tijdig in beeld te krijgen om te voorkomen dat inwoners in een schuldhulptraject terecht komen. Het idee hierachter is dat door vroegtijdig dreigende schulden bij inwoners te signaleren en hierop te acteren, de financiële stress weggenomen wordt bij de inwoner. Dit helpt de inwoner om zich te concentreren op het vinden van werk of werk te behouden, gezond te blijven en een gezonde gezinssituatie te creëren. Dit doen we door bijvoorbeeld tijdig
financiële ondersteuning te bieden, waar nodig in combinatie met ondersteunende activiteiten om de inwoner in staat te stellen zelfstandig leven vorm te geven.

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2022 10:33:17 met de export van 01/18/2022 10:18:58