Onze toekomst

Duurzame ontwikkeling

Ambitie
Duurzaamheid is en blijft een van de belangrijkste speerpunten. Borger-Odoorn verbindt zich aan het ‘Akkoord van Parijs’, geeft invulling en uitvoering aan ‘Het Klimaatakkoord’  en onderschrijft de ‘Expeditie Energieneutraal Wonen’ waarin verschillende Drentse gemeenten werken aan een woonomgeving die in 2040 niet langer gebruik maakt van fossiele brandstoffen.  

Dat doen we door aan de ene kant zorg te dragen voor het opwekken van schone energie. Daarin is Borger-Odoorn koploper met het windpark Drentse Monden & Oostermoer en een paar grote zonneakkers. Dus concentreert zij zich de komende jaren minder op het realiseren van commerciële zonne- en windparken. Ruimte voor bewonersinitiatieven blijft natuurlijk wel bestaan. Aan de andere kant zetten we in op energiebesparing en de omslag naar een woonomgeving die geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. In 2021 en 2022 stellen we daarvoor de Transitie Visie Warmte (TVW) vast: hoe zorgen we dat we de aardappels kunnen koken, warm kunnen douchen en comfortabel kunnen wonen zonder aardgas?  Daaropvolgend starten we met het opstellen van wijkuitvoeringsplannen. In gesprek met bewoners, bedrijven en belanghebbenden bepalen we met elkaar hoe en wanneer we de omslag maken naar een fossielvrije omgeving. 

Financiering van deze transitie is een groot vraagstuk. Het Rijk en de provincie hebben daartoe al verschillende financieringsvormen bedacht. Echter zoekt Borger-Odoorn, nog steeds, naar maatwerk waarbij we van lenen naar financieren gaan. Van persoonsgebonden naar gebouwgebonden. Om dit te realiseren zoeken we naar de verbinding met andere programma’s en projecten zoals het Woonfonds, het thema Wonen binnen Borger-Odoorn en de Expeditie Energie Neutraal Wonen. 

Voor de uitvoering van het ‘Klimaatakkoord’ heeft het Rijk (nog) geen middelen beschikbaar gesteld. Het is niet de verwachting dat het huidige demissionaire kabinet dit nog gaat doen en dit betekent dat we in afwachting zijn van besluitvorming door een nieuw kabinet.

Als gemeente doen we graag mee. Zo verduurzamen we ons maatschappelijk vastgoed en houden we bij renovatie of nieuwbouw van maatschappelijk vastgoed rekening met de duurzaamheidsdoelstellingen. In het indicatief Meerjarig investeringsplan hebben we voor diverse gebouwen van onze gemeente de geraamde investeringskosten voor verduurzaming in beeld gebracht. Het is duidelijk dat dit met forse bedragen gepaard gaat en dat visie en prioritering van investeringen noodzakelijk zijn.

In het afvalbeleid nemen we maatregelen om de hoeveelheid restafval per inwoner omlaag te brengen. Doelstelling was om in 2021 onder de 100 kg restafval per inwoner te komen. Door corona is dit noodzakelijkerwijs verschoven naar 2022. De Grondstoffenvisie 2021-2025 is door de raad vastgesteld en hier wordt vanaf 2022 uitvoering aan gegeven. 

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2022 10:33:17 met de export van 01/18/2022 10:18:58