Momenteel zorgt corona nog voor veel onzekerheid. Die onzekerheid is niet verdwenen, maar we kunnen op dit moment stellen dat de dienstverlening voortvloeiend uit het sociaal domein grotendeels weer terug is op het oude niveau. Is daarmee het laatste woord gezegd? Waarschijnlijk niet en we kunnen ook moeilijk uitspraken doen over de gevolgen van corona.
De demografische ontwikkelingen in Borger-Odoorn wijzen op een sterkere vergrijzing dan in de rest van Drenthe. Inmiddels is 25% van de bevolking in Borger-Odoorn 65 jaar of ouder. De verwachting is dat de budgetten van de Wmo de komende jaren onder druk zullen blijven staan. In 2022 zal door de invoering van het nieuwe inkoopmodel ‘begeleiding’ cijfermatig meer zicht komen op de samenstelling van de doelgroep die hier in Borger-Odoorn een beroep op doet, omdat het huidige inkoopmodel weinig inzicht geeft in de zorg die cliënten ontvangen.
Beschermd Wonen is op dit moment de verantwoordelijkheid van de centrumgemeenten, in ons geval Emmen. In de komende jaren wordt Beschermd Wonen een verantwoordelijkheid van iedere individuele gemeente. Deze doordecentralisatie vindt plaats over een periode van een aantal jaren. Per 1 januari 2022 zijn wij inhoudelijk verantwoordelijk, per 2023 wordt gestart met de herverdeling van de middelen. Dit betekent een uitbreiding van taken voor onze gemeente. Deze ontwikkeling bereiden wij in BOCE verband voor.
Door de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel in 2022 zullen de kosten van de jeugdzorg er anders uit gaan zien. De gemeente is dan niet meer verantwoordelijk voor de financiering van jeugdhulp aan kinderen die uit een andere gemeente komen en in Borger-Odoorn bij een zorgaanbieder geplaatst zijn om te verblijven. In het eerste halfjaar van 2022 wordt duidelijk welke consequenties dit precies heeft en voor welke zorg en welke omvang de gemeente nog wel verantwoordelijk blijft. Dat zal van invloed zijn op het nieuw te vormen beleid. Dankzij het nieuwe dashboard zal dat direct inzichtelijk zijn.
In 2022 gaan we verder met het uitvoeren van het sport- en gezondheidsakkoord. Dit betekent wel dat we in dit jaar eveneens financiële voorwaarden moeten gaan creëren voor de periode na 2022. Ook in het onderwijs gaan we de nodige stappen zetten. Al eerder hebben we melding gemaakt van projecten als de ondersteuningsroute onderwijs – zorg (inclusief het provinciaal Regio Deal project ‘Kansen 4 kinderen’). Daarnaast blijven we samen met onze partners in het onderwijs de Lokale Educatieve Agenda uitvoeren.
In 2022 blijven we volop werken aan de ontwikkeling van een monitor sociaal domein. Er zal steeds meer inzicht zijn in wat er precies gebeurt en dat is mooie input voor de doorontwikkeling van het sociaal domein. Het basis dashboard is beschikbaar en met behulp van analyses zullen daar steeds meer acties uit ontstaan waarmee gerichter gestuurd kan worden. Het ontwikkelen van (nieuwe) KPI’s vindt plaats binnen het project doorontwikkeling sociaal domein.